НЕБОЈША НИНКОВ

(29. 04. 1931. – 2. 11. 2017.)

Небојша Нинков, ветеран Одбојкашког клуба Војводина, некадашњи тренер и један од оснивача пионирске школе, преминуо је јуче, после тешке болести, у 87. години.
Небојша Нинков је рођен у Криволаку, у Македонији. Спорт и одбојку је заволео у основној школи у Руми. Средњу фискултурну школу у Земуну уписао је 1949. и већ прве године се определио за одбојку. Неко време тренирао је у Црвеној звезди, а по завршетку средње школе, 1953, уписао је Државни институт за физичку културу (ДИФ) Универзитета у Београду. И поред тога што му је у првом плану била одбојка, био је и кондициони тренер веслача и кошаркаша.
Био је и на усавршавању у Софији, затим се вратио у Београд и почео да ради у ОК Југославија као помоћник чувеном одбојкашком стручњаку Драгославу Сиротановићу – Сирету. На позив Зигмуда Крауса отишао је у Варшаву на једномесечну специјализацију. По повратку је наставио да ради са А репрезентацијом Југославије са селектором Драгославом Сиротановићем и колегом, професором Драгом Томићем, са којим је у репрезентацији радио од 1954. до 1959. године. У истом временском периоду био је и члан техничке комисије Кошаркашког савеза Југославије, када је њен председник био Бора Станковић, а помагао је и у кондиционој припреми кошаркаша Црвене звезде. Шест месеци радио је у ФК Црвена звезда у време Митића и Станковића, замењујући свог професора са ДИФ-а, Драгана Петровића. По одслужењу војног рока кратко је радио као тренер А репрезентације, а 1961. почео је да тренира јуниорску селекцију Југославије. Исте године се преселио у Нови Сад, па је радио у ОШ “Ђура Јакшић”. Тада је преузео екипу Партизана и успео да у Прву савезну одбојкашку лигу Југославије прво уведе женску екипу 1961, а онда и мушку 1965. која се тада звала Студент, а касније Војводина.
Нинков је основао и прву школе одбојке у Југославији и то у ОШ „Ђура Даничић“ у Новом Саду 1962. Кроз ову школу су прошли многи таленти, који су касније били стубови Војводине. Из једне генерације потекле из одбојкашке школе Небојше Нинкова створен је костур екипе која је 1972. изборила повратак у Прву савезну лигу. Одлазио је и враћао се у новосадску екипу, а у сезони 1974/75. формиран је нови стручни штаб у Војводини на челу са Небојшом Нинковим, који је био председник стручне комисије. Недуго после тога напустио је клуб. Упоредо са тим Нинков је основао и ОК Банатић, чији је био и председник. Био је тренер и у Маглићу, а у пензију је отишао отишао 1993.
Небојша Нинков добитник је највећег признања у области спорта у Војводини – Спартакове награде 1976. године. Добитник је и Златне плакете Одбојкашког савеза Југославије 1978. године. Био је председник педагога физичке културе Новог Сада, као и председник педагога физичке културе Војводине.

Комеморативни скуп поводом смрти Небојше Нинкова одржаће се у просторијама Одбојкашког савеза Војводине (Масарикова 25) у понедељак, 6. новембра у 11.00 часова.
Небојша Нинков биће сахрањен у понедељак, 6. новембра у 13.00 часова на Алмашком гробљу у Новом Саду.

Поделите садржај ...

By osv2016

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 9 =