У ноћи између 25 и 26 фебруара, преминуо је један од пионира војвођанске одбојке ДАНИЛО МАРИНКОВИЋ ДАЧА. За Војводину је наступао пуну деценију током педесетих у којима су новосађани били члан Војвођанске лиге. Било је то време ентузијазма, без кога не би било ни неколико деценија касније моћне Војводине, најбољег одбојкашког клуба у Савезној републици Југославији и Србији. У такву Војводину, Данило Маринковић је уградио младост и љубав према одбојци. Играо је са историјским легендама аматерске Војводине у првој половини педесетих Јанком Радвањом, Пером Бизумићем, Младеном Унковићем, Бором Војновићем, а у другој половини педесетих и са Павлом Живановим, Урошем Рибарићем, Јовом Ђурићем… Били су то талентовани одбојкаши, али аматеризам којим се водило руководство није био довољна подршка за већа остварења од Војвођанске лиге.
Дача је наступао је за студентску репрезентацију која је 1956 освојила прво место на државном студентском првенству након сјајних наступа и победа над Скопљем 3:0, Сарајевом 3:2, Загребом 3:1 и Београдом 3:2. Са Рибарићем и Ђурићем, био је најбољи појединац на овом првенству.
Уз одбојку је остао цео свој живот. Учествовао је у раду Одбојкашког савеза Војводине и доприносио његовом организационом оспособљавању и јачању. Писао је о одбојци и прикупљао историјску грађу коју је дао на коришћење Одбојкашком савезу Војводине, Одбојкашком клубу Војводина и појединцима који су се бавили одбојкашком публицистиком. Био је тих и скроман, али принципијелан и доследан у животу и раду. Много је дао у чувању успомена и архивирању опуса појединаца који су у његово време играчке каријере били значајни актери одбојкашког спорта.
Поводом 70 година постојања Одбојкашког савеза Војводине, уручена му је Плакета коју је примио са видном емоцијом
Данило Маринковић Дача је оставио супругу и ћерку са породицом. Биће сахрањен у породичној гробници у Силбашу.
Нека је вечна слава нашем Дачи!

Поделите садржај ...

By osv2016

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 6 =