МИОМИР ЂУРИЋ „ПАЦЕР“

 (1944. – 2021.)

Данас, 16 априла 2021 године, преминуо је МИОМИР ЂУРИЋ „ПАЦЕР“ или „МИЋА“, истакнути одбојкашки делатник. Рођен је 1944 године. Одбојка му је била животно опредељење. Био јој је посвећен до тренутка када га је болест у октобру прошле године одвојила од реалности. Од тада га није било на утакмицама вољеног клуба ОК Војводина, нити на дружењима одбојкашких ветерана.
Одбојци се предао у раној младости. Почео је у Сремским Карловцима у дресу Партизана. Играо је на месту дизача (техничара). У каријери је играо за Војводину (Студент), Јединство (Стара Пазова) и Спартак (Суботица). Остао је у успоменама као играч и друг кога су поштовали и волели његови саиграчи, о чему се казивало и у данима који су тај период помињали као далеку историју пионирских времена одбојкашког спорта. По престанку активним играњем, посветио се позиву судије. Дуго је делио правду на одбојкашким утакмицама. Чинио је то праведно и са ауторитетом који је градио као човек, спортиста и спортски радник, као педагог који је у професионалном смислу био посвећен педагошком деловању у својству просветног радника. Тако се понашајући у дељењу одбојкашке правде, напредовао је у хијерархији и често био први судија на утакмицама одлуке о прваку државе или у финалу купа. Високо цењен, дошао је на листу интернационалаца и судио бројне утакмице на великим међународним такмичењима у организацији Европске одбојкашке конфедерације (ЦЕВ) и Светске одбојкашке федерације (ФИВБ).
Мића Ђурић је активно учествовао у раду Судијске организације и Одбојкашком савезу, у којима се налазио на одговорним дужностима као што је секретар ОСВ или у својству члана руководећих органа, као члан Извршног одбора ОСС.
Судијску каријеру је симболично завршио на утакмици ревијалног карактера под називом „Шампион против Шампиона“ 2000 – те године, која је деведесетих била традиција на завршетку такмичарске сезоне, а коју је организовао ОК Војводина окупљајући своје некадашње играче што су играли у иностранству или у другим домаћим клубовима на сусрету са актуелним саставом клуба, шампиона државе. Био је ожењен са Мирославом са којом је имао два сина, Небојшу и Бранислава. Обојица су играли одбојку. Небојша је после Војводине, афирмацију доживео у Црвеној звезди, а Бранислав је био више сезона члан шампионске Војводине у деценији њеног сувереног владања домаћом одбојком.
Миомир Ђурић ће бити сахрањен у својим Сремским Карловцима на Чератском гробљу, а термин сахране ће се накнадно утврдити.

Поделите садржај ...

By osv2016

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − 3 =