Семинар за одбојкашке тренере одржан је у Оџацима у суботу, 24. септембра, у организацији Одбојкашког савеза Србије, Одбојкашког савеза Војводине, Удружења одбојкашких тренера Србије и Војводине, као и Спортског савеза општине Оџаци као домаћина.

Едукација је била намењена тренерима екипа које се такмиче у Другој републичкој лиги Север, Првој и Другој војвођанској лиги, као и лигама млађих категорија на нивоу покрајине. Присуствовало је преко 150 тренера из целе Војводине за које су у Спортском центру Оџаци еминентни стручњаци из области спорта и медицине одржали теоријска и практична предавања.

Председник Одбојкашког савеза Војводине Петар Богуновић каже да је присуство тренера на годишњем семинару услов за добијање лиценце и вођење екипа у наредној такмичарској сезони 2022/2023.

Семинар је масован и тренери који су данас овде су крем одбојке у Војводини, не рачунајући тренере суперлигаша. Без широке базе нема ни врхунских резултата и то је нека водиља нас у Одбојкашком савезу Србије и Одбојкашком савезу Војводине, како сутра, како даље – истакао је Богуновић и додао да је циљ ових едукација подизање квалитета и нивоа стручног рада у клубовима.

На челу Удружења одбојкашких тренера Војводине налази се Неџад Османкач, шеф струке ОК Нови Сад и селектор мушке јуниорске репрезентације Србије која се недавно вратила са Европског првенства.

Наши војвођански тренери су једна велика плејада бивших играча и младих стручњака који се баве развојем деце, тако да у овим фантастичним условима овде у Оџацима имају прилику да се са еминентним стручњацима још мало доедукују, стекну нека нова сазнања и ми се трудимо као Савез и као тренерска организација да им сваке године обезбедимо нешто ново и интересантно. Надам се да смо ове године направили пун погодак, јер смо ставили акценат мало више на медицину, него на одбојку, али је то нешто што је такође потребно тренерима и видим да им је било занимљиво и драго ми је због тога – каже Османкач који је ове године одбојкаше Новог Сада увео у Суперлигу.

Име Милорада Кијца највише се везује за мушку одбојку и ОК Војводина из Новог Сада. Трофејни тренер је био један од предавача на семинару у Оџацима.

Моја тема је блок и одбрана у одбојци, значи то је комплексна тема коју сам покушао да презентујем на свој начин, из неког свог богатог искуства и модела рада, али и теорије коју су други написали. То што сам презентовао теоријски одрадили смо и практично у хали, како би тренери видели које вежбе и методологију би требало да користе, поготово у раду са млађим категоријама. Разменићемо данас искуства и са другим тренерима који ће говорити о неким другим темама – каже познати стручњак.

После успешне сезоне у којој је са одбојкашицама Новог Сада изборио историјски пласман у елитну конкуренцију, Велибор Ивановић је на стручном скупу војвођанских тренера теоријски и практично обрадио теме сервиса и пријема сервиса. Некадашњи играч Војводине каже да је за младе тренере најважније да се образују теоретски, јер је то основа за даљу надоградњу знања и усавршавање.

У раду са млађим категоријама је важно да се тренери не држе само својих принципа, већ да пробају да ослушкују и повратне информације које добијају од деце. Поготово је то значајно у узрасту када деца још увек нису одлучила да ће се бавити врхунском одбојком, нити су одлучила да ће се бавити само одбојком, значи треба тој деци пружити шансу са заволе одбојку, а још је важније да заволе спорт – истиче овај искусни стручњак који је тренерску каријеру градио у иностранству.

Стручњак за област физичког васпитања, спорта и здравља, Драган Грујичић, теоријски и практично је припремио предавања на теме изненадни срчани застој и бесвесно стање на тренингу и утакмици, док је професор др Мирослав Миланков, један од наших водећих специјалиста за ортопедску хирургију, одржао теоријско предавање на тему повреда и превенције повреда колена.

Тренери су са великом пажњом испратили све теме, а предавачи су по завршеним предавањима одговарали на бројна питања. Семинар у Оџацима је један од пет обавезних семинара за одбојкашке тренере који ће бити организовани у току ове године у Србији.

Извор: http://www.ico.rs/seminar-za-odbojkaske-trenere-u-odzacima/

Поделите садржај ...

By osv2016

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =